CV'niz

Dürüst ve ilgi çekici olmalı.

Yetkinliklerinizin hak ettiği pozisyonları almak için potansiyel işverenlerinize doğru mesajları iletmeniz önemlidir. Sahip olduğunuz becerileri şirketlerin gereksinimlerine uygunluğunu anlatan CV’niz, sizin en önemli belgenizdir. CV’nizi aradığınız işe uygun olarak hazırlıyor olmanız önemlidir ayrıca geçmiş deneyimleriniz ile ilgili olarak dürüst olmalısınız.

  • CV içeriği:
    Teknik becerileriniz ve iş deneyiminiz hakkında kısa, öz ve gerekli bilgiler içeren, profesyonelce hazırlanmış bir CV, yüz yüze önemli bir görüşme yapmanızda önemli rol oynar. Mükemmel bir CV’yi oluşturan unsurları tanımlamak imkansız olsa da, CV’nizi hazırlar iken aşağıdaki noktaları dikkate almanızı öneririz. 

    CV’niz kısa ve öz olmalı:
    İdeal CV iki sayfadan uzun olmamalıdır. Kendinizle ilgili her şeyi (profesyonel ve kişisel açıdan) yazın, sonra en önemli noktalara odaklanarak kısaltın. Ancak, önemli bilgileri çıkarmayın ve var ise çalıştığınız teknik ortamların ayrıntılarını ve kullandığınız araç türlerini dahil edin.

    Kolaylıkla okunabilmeli:
    CV’niz anlaşılır ve okunması ne kadar kolay olursa, ilgi çekme olasılığı da o kadar yüksek olur.

    Kronolojisi mantıklı olmalı:
    CV’nizde başlıklardan yararlanın. Örneğin, Kişisel Bilgiler, Eğitim, İş Geçmişi gibi.
    Okuyucu ne yaptığınızı keşfetmek için CV’nizi incelemek zorunda değildir. Ters kronoloji bilgileri yerleştirmek için en iyi sıralama yöntemidir. En son deneyime en fazla yer ayrılmalıdır.

    Özet olmalı:
    Başvurduğunuz görevle ilgili olarak, CV’nizin en başında yer alan, beceri ve deneyimlerinizle ilgili kısa bir özet, işverenin söz konusu görev için uygun olup olmadığınız hakkında hızlı bir fikir edinilmesine olanak verir. Tüm dilleri ve teknik ortamları, onları ne kadar süreyle kullandığınızı belirterek veya bir derecelendirme sistemi ile birlikte listeleyin.

    Boşluk bırakmayın:
    İş geçmişinizde boşluklar veya tuhaf görünebilecek iş değişiklikleri varsa, açıklayın. CV’nizin yanıt vermekten çok soru işareti yaratmasına izin vermeyin.

    Dürüst olun:
    Olabildiğince objektif davranın ve kendinizi ne gizleyin ne de göklere çıkartın. Yeteneklerinizi ve deneyiminizi bilen bir üçüncü kişiden tarafsız görüş isteyin.

  • Başarılarınızı sergileyin:
    Yetenek ve niteliklerinizin yanı sıra başarılarınızı da listeleyin. Olumlu ifadeler kullanın.

    İlgi çekici olun:
    İş dışında ilgi alanlarınızdan ve hobilerinizden de bahsedin, ama bunu kısa tutun.

    Üçüncü ağızdan yazın:
    CV’nizi olabildiğince üçüncü kişi ağzıyla yazın.

    Kontrol edin:
    CV’nizi kontrol edin, tekrar gözden geçirin ve ikinci bir şahıstan yazım ve gramer hatalarını kontrol etmesi için yardım alın.

    Referanslar:
    Referans olarak bağlantı kurulacak kişileri açıkça belirtmeyin – ‘istenildiği takdirde sağlanır’ ifadesini kullanın.

    CV’nizi güncelleyin:
    İş arasanız da aramasanız da, her altı ayda bir CV’nizi güncelleyin.

    CV şablonu:
    Bir CV’nin tek bir ideal formatı yoktur. CV’niz daima başvurduğunuz pozisyona uygun olarak düzenlenmelidir. En uygun sayfa düzeni, vurgulamak istediğiniz bilgilere bağlı olarak değişecektir.